Rosacea: cauze, simptome și tratament

Ce este rozaceea?
Rozaceea este o boală cronică de piele, care poate provoca o inflamare și roșeață a pielii feței. Aceasta este caracterizată de o inflamare și roșeață a pielii feței, împreună cu modificări ale pielii, cum ar fi umflarea, ușoare tuberculițe, infecții și creșterea părului. Această afecțiune poate apărea la orice vârstă, însă este mai frecventă la persoanele de 30-50. Se estimează că până la 16 milioane de persoane din Statele Unite au rozaceea.
Care sunt cauzele rozaceei?
Cauza exactă a rozaceei nu este cunoscută. Cu toate acestea, mulți medici cred că mai mulți factori contribuie la formarea acesteia. Unele dintre cauzele cunoscute ale rozaceei sunt:
- Folosirea produselor cosmetice puternice și curente și a oricărui produs care cauzează iritații și uscarea pielii, precum detergenți, produse antiseptice, produse parfumate și altele asemenea.
- Consumul de alcool.
- Stresul și anxietatea.
- Efectele unor medicamente.
- Expoziția la căldură, strălucirea soarelui sau temperaturi reci.
- Expunerea la produse chimice sau fumul de țigară.
- Dezechilibru hormonal sau o tulburare de imunitate.
Care sunt simptomele?
Simptomele rozaceei sunt diferite în funcție de severitatea bolii, intensitatea roșeaței și mărimea zonei afectate. Unele simptome comune sunt:
- Umflarea feței.
- Tuberculii ușoare în pielea feței.
- Cicatrici și pete roșii în zona feței.
- Sensibilitate crescută la soare.
- Mâncărimi și arsuri în zona feței.
- Eritem (roșeață persistentă).
Care sunt complicațiile posibile?
Rozaceea poate provoca complicații în funcție de severitatea bolii. Deoarece această boală este cronică, aceasta se agravează de-a lungul timpului și se răspândește ușor în alte zone ale corpului. Unele dintre complicațiile asociate cu această tulburare sunt:
- Scorțișoară (suturi strânse în zona feței)
- Ochi uscați și iritați
- Pigmentare excesivă a pielii
- Cresc atacuri de piele și scăderea igienii
- Formarea de pustule și chisturi
- Iritații ale pielii care pot provoca scuame și apariția unor erupții cutanate
- Furnicături sau mâncărime
- Infecții cutanate cu bacterii
- Căderea părului.
Cum poate fi diagnosticată boala?
Pentru a diagnostica rozaceea, este necesar un istoric medical complet și un examen fizic. Medicul poate analiza pielea și poate efectua teste de laborator. De obicei, nu este necesară efectuarea de teste de laborator, însă acestea pot fi necesare în anumite cazuri. Un diagnostic se realizează de obicei pe baza prezentării simptomelor și a istoricului medical. Medicul poate recomanda, de asemenea, un test pentru a exclude o infecție bacteriană sau o infecție fungică.
Cum poate fi tratată boala?
Tratamentul pentru rozacee variază în funcție de severitatea bolii și de factorii care pot provoca sau agrava boala. Unele dintre tratamentele convenționale sunt:
- Retinoizi topici (inclusiv Tretinoină și Adapalen) folosești pentru a reduce inflamația și pentru a împiedica formarea tuberculiilor. Aceste medicamente pot fi folosite în mod regulat. Efectele secundare pot fi arsurile și iritarea pielii.
- Antibiotice topice (inclusiv Dapsone sau Metronidazol). Acestea reduc inflamația și pot elimina infecțiile și chisturile. Efectele secundare pot fi iritații ale pielii, uscarea și întunecarea acesteia sau mâncărimea.
- Corticosteroizi topici. Aceste medicamente sunt folosite pentru a reduce inflamația. Efectele secundare, însă, pot fi uscarea și întunecarea pielii. Aceste medicamente nu trebuie utilizate pe termen lung.
- Vitamina D. Vitamina D poate reduce inflamarea și pot fi folosită împreună cu alte tratamente.
- Agenți laser. Laserele pot fi folosite pentru a reduce inflamația și pentru a trata acneea. Acestea pot fi folosite în mod regulat cu rezultate bune. De obicei, nu sunt necesare efecte secundare.
- Lumina intens pulsată (IPL). Acest tratament folosește lum